top of page
Foto van schrijverLisa van Roozendaal

De Vijf Koshas


Annamaya Kosha

Dit is de mantel van de fysieke (lichaam) zelf, de grofste van de vijf kosha, genoemd naar het feit dat het wordt gevoed door voedsel. Levend door deze laag identificeren mensen zichzelf met een massa (huid, vlees, vet, botten en uitwerpselen), terwijl de mens door het onderscheidingsvermogen zichzelf kent als meer dan massa. Het fysieke lichaam wordt gevormd uit de essentie van voedsel. Geboorte en dood zijn de attributen van de Annamaya kosha.


Acties: Yoga asanas - yoga houdingen -


Pranamaya kosha

Pranamaya betekent samengesteld uit prana - oftewel enegrie -. Prana is het vitale principe, de kracht die het lichaam en de geest vitaliseert en bij elkaar houdt. Het doordringt het hele organisme, de enige fysieke manifestatie van prana is de adem. Zolang dit levensbeginsel in het organisme aanwezig is, gaat het leven door.


Acties: Pranayama - ademhalingsoefeningen -


Manomaya kosha

Manomaya betekent samengesteld uit manas of geest. Men zegt dat de geest, samen met de vijf zintuigen, de Manomaya kosha vormt. We verbinden emoties en persoonlijkheid aan de Manomaya kosa, of 'het geest-omhulsel'. Het is de oorzaak van diversiteit - van de jij en de ik -.

In de Manomaya kosha ontstaat emoties en de persoonlijke perceptie, onze gevoelens en gedachten worden hier geboren en zo ontwikkelen wij onze eigen visie op het leven. Met deze filosofie in het achterhoofd geloven yogi's dat lijden en bevrijding ontstaan in de Manomaya kosha.


Acties: Zelfreflectie - persoonlijkheid en emoties herkennen -


Vijñānamaya kosha

Vijñānamaya betekent samengesteld uit vijñāna, of intellect, het vermogen dat discrimineert, bepaalt of wil. Vijñānamaya kan worden gedefinieerd als de combinatie van intellect en de vijf zintuigen. Het is de mantel die is samengesteld uit intellect, geassocieerd met de waarnemingsorganen. Dit is de kosha waar de vrije wil ontstaat, hier kan het individu kiezen om het geen te leren wat nodig is voor een gezond en gelukkig bestaan. Deze kosha is niet altijd actief, de 3 eerder genoemde koshas zijn dat wel. We trainen de Vijñānamaya kosha om zo doordachte en keuzes te kunnen maken. Door aandacht te besteden aan Vijñānamaya kosha kunnen we ons leven anders inrichten, zodat we niet enkel gestuurd worden door emotie en waarnemingen.


Acties: Mediteren & Filosofie bestuderen - Tao Te Ching, Baghavat Gita,


Anandamaya kosha

Anandamaya betekent samengesteld uit ananda of gelukzaligheid; het is de meest subtiele van de vijf kosha's. In een oude filosofische tekst - Upanishads - staat dat het omhulsel ook wel bekend als het causale lichaam, in diepe slaap, wanneer de geest en zintuigen niet meer functioneren, staat tussen de eindige wereld en de ''diepere essentie''. De gelukzaligheidsmantel komt normaal gesproken het meest tot zijn recht tijdens de diepe slaap: terwijl het zich in de droom- en waaktoestand bevindt, heeft het slechts een gedeeltelijke manifestatie. Anandamaya kosha is een weerspiegeling van de Atman - ziel - die waarheid, schoonheid en absolute gelukzaligheid is. Anandamaya wordt beschouwd als het meest innerlijke van alles, de kern van het bestaan, de natuur of ook wel het goddelijke genoemd.


Acties: Karma yoga, Mediteren, Aanbidden van het licht in alles wat leeft.






59 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page