top of page
Foto van schrijverLisa van Roozendaal

Veel mensen ademen stress in, dit is hoe dat werkt!




De zuurstofparadox

De zuurstofparadox is vergelijkbaar met die van water. Beide zijn absoluut fundamenteel voor het leven, maar te veel kan schadelijk en zelfs dodelijk zijn. Te veel water drinken kan een persoon verdrinken. Het inademen van te veel zuurstof kan ongewenste stress op het lichaam veroorzaken, zoals long-fibrose (veel voorkomend bij patiënten die zijn beademt) en spierweefsel beschadigen.


We weten allemaal dat we zuurstof nodig hebben om te ademen. Maar wat we onderschatten, is hoe de zuurstof die we inademen het lichaam beïnvloedt. Dit is gedeeltelijk door onze perceptie: dat zuurstof ''goed'' is en CO2 ‘’slecht'', dit is een misconceptie. Zonder koolstofdioxide zou de zuurstof die door hemoglobine in het bloed wordt vervoerd, niet in staat zijn zichzelf af te geven in de cellen waar het als energie wordt gebruikt. CO2 helpt niet alleen bij de stofwisseling van zuurstof, het is van vitaal belang voor onze gezondheid.


Wanneer we te veel zuurstof inademen door een ongezond ademhalingsritme raakt ons lichaam uit balans. Je ervaart het gevoel niet genoeg ''lucht'' binnen te krijgen. Een te veel aan zuurstof betekend een te kort aan CO2. Het te kort aan CO2 zorgt voor de ''snak naar adem'', de hersenen reageren op het dalende CO2 gehalte in het bloed en geven een signaal af om meer te gaan ademen. Een mooi voorbeeld hiervan is hyperventilatie. De reden waarom in een zakje ademen helpt, is omdat de uitgeademde lucht meer C02 bevat en het zo de C02 gehalte in het bloed doet stijgen. Wanneer dit gebeurt verzwakt het signaal van de hersenen om de ademhaling te versterken, waardoor het hyperventileren stopt.


Hoe het hart en de hersenen communiceren via de adem.


Tijdens de ademhaling is er een dialoog tussen het hart en de hersenen. Wanneer je inademt versnelt de hartslag en spreek je de sympathische (fight, flight, freeze) kant van het zenuwstelsel aan.

Wanneer je uitademt word de hartslag langzamer en spreek je de para sympathische (rest and digest) kant van het zenuwstelsel aan.

Wanneer je meer aan het inademen bent dan aan het uitademen ontstaat er een disbalans. De hersenen sturen signalen naar het hart dat het sneller moet kloppen, de bloeddruk stijgt, spieren worden flink doorbloed en je maag-darm stelsel pauzeert. Je lichaam en geest worden nu bestuurd door de sympathische kan van je zenuwstelsel. Dit is alleen nodig wanneer je je in een bedreigende situatie bevindt, waarbij overleving prioriteit heeft.

Tegenwoordig bevinden wij ons gelukkig nauwelijks in zulke situaties en toch functioneert bij vele het zenuwstelsel alsof dat wel het geval is. Dit komt vaak mede door een ongezonde ademhaling, waarbij we hoog en snel ademen en zo moeilijk in ontspanning terecht kunnen komen.

Veel mensen ademen tegenwoordig stress in hun lichaam zonder het te beseffen.


Het Zenuwstelsel


Het zenuwstelsel bestaat uit twee delen: het sympathische zenuwstelsel en het para-sympathische zenuwstelsel. Elk bestuurt verschillende delen van het menselijk lichaam. Wat interessant is, is dat we beide activeren wanneer we ademen.


Als we inademen stimuleren we het sympathische zenuwstelsel. Bij het uitademen stimuleren we het para-sympathische zenuwstelsel. Elke ademhaling is ontworpen om het zenuwstelsel in evenwicht te brengen.


Als we inademen zakt ons middenrif en trekt ons hart samen. Dit stuurt een boodschap naar de hersenen die vervolgens een boodschap terugstuurt naar het hart dat zegt: ‘klop sneller'. Wanneer we uitademen, is het omgekeerde waar, het middenrif gaat omhoog en het hart opent zich. Dit stuurt een boodschap naar de hersenen die vervolgens een boodschap terugstuurt naar het hart dat zegt: ‘klop langzamer'.


* Test het zelf! Sluit je ogen voor slechts een paar ademhalingen en begin je hartslag te voelen - Merk op of je het ritme van je hartslag kunt voelen veranderen terwijl je ademt.


Het hart en de hersenen communiceren met hoge snelheid via de zenuwbanen die zich via ons zenuwstelsel door het lichaam verspreiden.

De adem heeft directe invloed op het zenuwstelsel. De berichten die worden verzonden, hebben invloed op (of creëren zelfs) onze gedachten, emoties en ons gedrag.

We zouden kunnen stellen dat de kwaliteit van onze ademhaling in direct verband staat met het vormen van onze gedachten, gevoelens en gedragingen. Dit geeft ons de macht om deze berichten te wijzigen wanneer dat nodig is met behulp van ademhalingsoefeningen.


Ben je nieuwsgierig naar hoe jij je ademhaling kunt verbeteren?

Kom dan snel eens langs bij De Yoga Familie!

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page